2016. február 21., vasárnap

A Zeneakadémia után Győrben a Bécsi Fiúkórus


Ma este a budapesti Zeneakadémián adott szívhez szóló koncertet a Wiener Sängerknaben.

A Bécsi Fiúkórus a világ legrégebbi professzionális fiúkórusa. Fontosnak tartják a hivatást, az életérzést és a minőséget. A kórus 1998-ban kerek félezredes évfordulóját ünnepelhette, ugyanis elődjét I. Miksa német-római császár alapította 1498-ban. 
Kezdetben az együttes 14-20 főből állt. Mivel a tagok csak mutálás előtt álló, de már képzett hangú, vagyis 10 és 14 év között énekesfiúk lehettek, a névsor akár évről-évre cserélődött. 
A fiúkat négy évesen választják ki egy képességvizsgálat alkalmával. A tehetségesnek ítélt gyerekeket ekkor az intézmény óvodájába veszik fel, amely -az összes többi iskolai épülettel együtt- az Augarten-palota területén található. Innen hat évesen kerülnek át az iskolába. Negyedikes korukig még a családjaikkal laknak, később azonban be kell költözniük az internátusba, onnantól kezdve a kastély az otthonuk.
A kórustagok hét-nyolc éves koruktól tizenhat éves korukig lemondanak a hagyományos értelemben vett gyermek életről. Alig tartják a kapcsolatot a családjaikkal és már-már katonás rendben élnek. Az iskolát, pontosabban a közismereti tárgyak anyagát más intézményeknél intenzívebben, tömörebben, rövidebb idő alatt sajátítják el, hogy a fennmaradó időben zenei képzettségüket csiszolják és fellépéseikre készüljenek. A 100 tagú kórus évente 500 koncertet is ad. 25 fős csoportokra osztva járják a világot, így öregbítik Bécs és a kórus hírnevét.

A budapesti "Bella Italia" címet viselő koncertjükön elhangoztak többek között Antonio Vivaldi, Rossini, Giuseppe Verdi művei, de Ifj. Johann Straus, Ennio Morricone dallamai sem maradtak el. 
Vezényelt: Manolo CagninFotók: Csobay Dániel

A Wiener Sängerknaben Győrben 2016. február 23-án lép fel a Richter Teremben a Győri Filharmonikus Zenekar kíséretével. Műsoruk címe: "Mozarttól Michael Jacksonig"
Vezényel: Manolo Cagnin


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése