2016. június 21., kedd

XII. Magyar Táncfesztivál - 2. nap

Ma kezdődött el a 2. Gyermek Táncfesztivál, ahol a Harangozó-díjas Velekei László, a Győri Balett Művészeti vezetője köszöntötte a közönséget. 

A Győri Balett társulata egy újabb premierrel állt a győriek elé. A "Szegény Dzsoni és Árnika" című táncjátékkal.

"Történetünk főhőse Dzsoni, aki „dehogy angol, a szegény Dzsoni az a szegény Dzsoni, és kész” és Árnika, Östör Király lánya. Dzsoni egy szabad ember „nincsen neki semmije, vándorol a világban, és fütyörészik”, senkihez és sehová sem kötődik.
De lehet-e az ember boldog kötődések nélkül? Mikor Szegény Dzsoni a Százarcú Boszorka elől menekülve lábát töri, Árnika királykisasszony rátalál, és a palotába viszi, hogy ott ápolja a fiút. S mint egy jó mesében egymásba szeretnek, azonban - ahogy az az igazán jó mesékben lenni szokott - szerelmük beteljesülése elé számtalan akadály gördül: Árnika apja, Östör Király szeretné, ha a fiatalok szerelme kiállná az idő próbáját, ezért vándorútra küldi Dzsonit, aki persze közben – becs szó! - folyton Árnikára gondol. A fél éves kóborlás leteltével a fiatalok ismét a király elé sietnének, azonban a gonosz boszorkány most is útjukat állja. Számos csodás akadályon kell még átmenniük szegény szerelmeseknek, míg végre elérnek a Hétfejű Tündérhez …
A Kossuth-díjas Lázár Ervin csodás fordulatokban gazdag művét Lakatos János Nívó-díjas koreográfus formálja táncjátékká az író születésének 80., halálának 10. évfordulóján.
Az előadás a Győri Balett a Fiatalok a Fiatalokért programjának keretében valósul meg.
Az előadást 8 éves kortól ajánljuk!
Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre!"

Szegény Dzsoni: Luigi Iannone/Balikó György
Árnika királykisasszony: Tüű Barbara/Berzéki Melinda
Östör király: Artem Pozdeev/Horváth Krisztián
Százarcú Boszorka: Matuza Adrienn/Hegyi Réka
Ipiapacs: Daichi Uematsu/Sebestyén Bálint Harangozó-díjas
Rézbányai Győző: Thierry Jaquemet/Horváth Kada

Továbbá: 

Tetiana Baranovska,Tatiana Shipilova, Gyurmánczi Diána, Alexey Dolbilov, Engelbrecht Patrik, Jekli Zoltán, Thierry Jaquemet, Matuza Adrienn, Artem Pozdeev, Hancz Alexandra, Szendrei Georgina, Varga Ágnes, Gémesi Máté, Sebestyén Bálint, Szanyi Tamás, Horváth Kada, Luigi Iannone, Horváth Krisztián, Hegyi Réka, Marjai Lili
Narráció: Boros Zoltán, Borbély Krisztina, Boros Borka Vilma


A képgaléria folyamatos feltöltés alatt... 

Fotók: Csobay Dániel fotográfus
Az Alma Együttes egy gimnáziumi barátság nyomán 1996-ban alakult meg. 17 éve töretlen sikerrel adják elő saját dalaik mellett, a klasszikus és kortárs költők legszebb verseit megzenésítve. 18 órától hatalmas érdeklődés várta őket a II. János Pál téren.
A gyerekzenekar koncertjét követően katartikus élményt nyújtó előadáson vehettek részt mindazok, akik jegyet váltottak. A Frenák Pál Társulat elragadtató "Birdie" című performance mindenkit lenyűgözött. 

 Koreográfia és koncepció: FRENÁK Pál Zene: Norman Levy
Díszlet: Lakos Dániel
Tervhivatal, Majoros Gyula
Fény: VAJDA Máté / Kovács Áron
Hang: HORVÁTH András
Produkciós menedzser: JUHÁSZ Dóra

Előadók: SIMON Renáta, Yosmell CALDERÓN MEJÍAS, Nelson REGUERA, HALÁSZ Gábor, MAURER Milán, Latasha PUGH, KERTÉSZ Endre

Bezártság és elszigeteltség. Szabadság és végtelenség. Frenák Pál koreográfus legújabb előadása a bennünk és körülöttünk emelt falakról‐határokról és azok túllépéséről szól - legyenek ezek pszichológiai, történelmi, szociális vagy fizikai határok. Mi az, ami bezár és elválaszt minket? Mi az, ami megnyit és felszabadítja a korlátokat? Hogyan működik a fantázia, a képzelet - mennyire vagyunk felelősek a világért körülöttünk, és hogyan konstruálunk új, párhuzamos valóságokat azért, hogy élhetővé tegyük jelenünket vagy újrarajzoljuk a múltunkat? Repülés? Szárnyak? Kalitkák? Mi történik, ha a külvilág szembesít minket azzal, hogy a valóság, amiben élünk, mégsem a közösség által valóságosnak ítélt realitás?
Támogatók: Művészetek Palotája, Nemzeti Táncszínház, Budapesti Tavaszi Fesztivál, EMMI, NKA

A szünet után következett a Budapest Táncszínház "Dózis" című előadása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése