2016. október 6., csütörtök

Győri Balett: Rómeó és Júlia premier


"Szergej Prokofjev zenéjében találta meg Vámos György Rómeó és Júlia című balettjének a kulcsát, amelynek 1997-ben a Rheinoper-ben volt a premierje. A renaissance-ból a múlt század 20-as éveibe átültetetve hozza összhangba a koreográfus a klasszikus balett hagyományait a Prokofjev-i igénnyel, hogy „megmutassa a színpadon az emberi érzelmeket“. Vámos olyan táncoló színészeket akar, akik a testükkel beszélnek és énekelnek. Rómeó és Júlia, nála két olyan fiatal, akik a darab elején még gondtalanok, egy kicsit naívak, de képesek elsöprően szenvedélyes érzésekre is, amelyek aztán tragédiába torkollanak. Nem egy álmodozó táncoló párt mutat, hanem két életvidám, erőteljes egyéniséget – akik elég erősek ahhoz, hogy szeressenek, és meghaljanak. 


A cselekmény

Egy olasz városban él a két klán: a Capulet és a Montague család. Mélyen gyökerező ellenségeskedés van közöttük. Ilyen háttérben játszódik a haragban álló családok gyermekeinek, Rómeónak és Júliának a szerelmi története.


 Első felvonás

Az utcán nézeteltérés tör ki a két klán között, amelynek a mindkét család felett álló hatalmasság beavatkozása vet véget. Júlia megkapja az első báli ruháját szüleitől arra az ünnepségre, amelyet a Capulet-házban tartanak. Rómeó úgy dönt, hogy a barátaival - Mercutióval és Benvolióval - álarcban felkeresik a bált. Abban a pillanatban érkeznek meg, amikor Júlia Párissal mutatkozik, akit jegyesének vélnek. Ekkor az egyik Capulet, Tybalt felismeri Rómeót, Mercutiót és Benvoliót, de megkísérli elsimítani a helyzetet. Rómeó és Júlia megpillantják egymást, és abban a pillanatban szerelemre lobbannak egymás iránt. Capulet – Júlia apja - szétválasztja a szerelmeseket. Júlia még aznap meggyónja Lőrinc barátnak Rómeó iránt érzett szerelmét. Rómeó még ezen az éjszakán titokban visszatér a Capulet-házba, hogy találkozzon Júliával.


 Második felvonás

A hagyományos körmenet után tarka kavalkád vonul az utcán. A koldusgyerekek teszik a dolgukat. Júlia kinyitja hálószobája ajtaját Rómeónak. Amikor Lőrinc barát ott találja őket, kénytelen lesz az egyház áldását adni és összeadja a párt. A haragra gerjedt Tybalt testőreivel a Montague-ok után kutat az utcákon. A keresés során Rómeó megpróbál kitérni az összetűzés elől, de Tybalt megsebesíti Mercutiót, Rómeó legjobb barátját, aki belehal sérülésébe. A fájdalomtól és dühtől felbőszült Rómeó végez Tybalttal, majd elmenekül. Első éjszakájukat követően a szerelmeseknek el kell válniuk. Páris házassági ajánlata reménytelen helyzetbe hozza Júliát. Dühös apja végül eljegyzésre kényszeríti. Lőrinc barát – akitől Júlia segítségét kér – kiút gyanánt álomitalt ajánl, ami majd tetszhalált okoz, és megígéri, hogy Rómeót is beavatják a tervbe. Júlia megissza az italt. Lőrinc barát üzenete nem jut el Rómeóhoz, viszont Benvoliótól megkapja Júlia halálhírét. Rómeó a felravatalozott Júliához siet, és kétségbeesésében halálos mérget iszik. Mikor Júlia felébred, rátalál Rómeóra, aki szeme előtt hal meg. Kilátástalanságában követi Rómeót a halálba." 


Forrás: ( http://gyoribalett.hu/

William Shakespeare műve alapján koreografálta színpadra Vámos György a Rómeó és Júlia balettet. 
A Győri Balett kiváló táncosai mutatják be 2016. október 8-án, szombaton, a Győri Nemzeti Színházban.

                         Montague-k, veronai család: 

      Rómeó:                       Daichi Uematsu
           Montague, Rómeó apja:      Horváth István
             Mercutio, Rómeó barátja:    Szanyi Tamás    
          Benvolio, Rómeó barátja:    Balikó György


                 Capuletek, veronai család:

          Júlia:                                     Berzéki Melinda
                                 Capulet, Júlia apja:                 Pátkai Balázs  Harangozó-díjas
           Capuletné, Júlia anyja:            Kara Zsuzsanna 
      Tybalt, Capuletné unokaöccse: Jekli Zoltán

          Testőrök:    Artem Pozdeev, Engelbrecht Patrik
Páris, Júlia kérője: Alexey Dolbilov
          Lőrinc barát: Sebestyén Bálint Harangozó-díjas

Több szerepben: 
Tetiana Baranovska, Cserpák Szabina Harangozó-díja, Laura Fernández, Hancz Alexandra, Hegyi Réka, Marjai Lili, Matuza Adrienn, Tatiana Shipilova, Sóthy Virág Harangozó-díjas, Szalai Judit, Szendrei Georgina, Tüű Barbara, Varga Ágnes

Gémesi Máté, Horváth Krisztián, Horváth Kada, Luigi Lannone, Thierry Jaquemet

Közreműködik: Varga György 

Művészeti vezető: Velekei László Harangozó-díjas
Igazgató: Kiss János Kossuth-díjas, Érdemes Művész


Fotók: Csobay Dániel fotográfus

                                                             


                                                        Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése