2016. december 11., vasárnap

Már Győrben a Bencés templom új harangjai


Ma érkezett Győrbe a Széchenyi téri Loyolai Szent Ignác bencés templom hat új harangja, amelyeket a december 7-i audiencia keretében megáldott Ferenc pápa  Rómában.

. 

A megérkezésüket követően a harangok egy hétig közszemlére kerülnek a felszentelésig.
A harangok szentelése december 18-án 11 órakor kezdődik, a szentelők Dr. Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát, Dr. Veres András győri püspök, az MKPK elnöke, valamint Fazakas Márton csornai premontrei apát lesznek.
A harangok első együttes megszólalása Krisztus születésének örömünnepét  hirdeti meg Karácsony éjszakáján az éjféli szentmise előtt.A visszatérés alkalmából december 25-én a 8.00, 9.30 és 19.00 órai, valamint 26-án a 8.00 és 9.30 órai szentmisék kezdete előtt is együtt szólalnak majd meg.
Sárai-Szabó Kelemen atya elmondta, hogy az idén 375 éves templom harangjai a győri önkormányzat, helyi vállalkozások, a győri bencés perjelség, a bencés öregdiákok, a templom hívei és győri polgárok adománya révén 37 millió forintból, az 1599-ben alapított innsbrucki Grassmayr Harangöntödében készültek el.


A hat új harangot október 28-án öntötték, méretüket és eredeti hangképüket a fennmaradt harangszék, nyelvek és jármok méretei, valamint levéltári források alapján rekonstruálták. Az új harangok közül a Szent Mór-harang súlya 1900 kilogramm, a Szent Mihály-harangé 780 kilogramm, a Szent Ignác-harangé 560 kilogramm, a Szent Márton-harangé 230 kilogramm, a Szent Maurus-harangé 170 kilogramm, a Szent Placidus-harangé pedig 100 kilogramm.Az új harangokkal együtt a győri bencés templom csatlakozik Magyarország legtöbb haranggal rendelkező templomaihoz, a Mátyás-templomhoz és a Kalocsai Főszékesegyházhoz.
 


Borkai Zsolt - Győr Megyei Jogú Város polgármestere, a MOB elnöke


 


Dr. Somogyi Tivadar és Fekete Dávid alpolgármesterek


 

Fotók: Csobay Dániel fotográfus

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése