2017. június 28., szerda

Évadzáró a Győri BalettnélMa tartotta évadzáró társulati ülését a Győri Balett a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy Termében.    

 A 2016/2017-es évadban 63 előadása volt a társulatnak, ebből 16 külföldön. 29 kőszínházi előadást szerveztek a XIII. Magyar Táncfesztivállal együtt. Előadásaikat ebben az évadban, több mint 40.000 néző tekintettem meg belföldön és külföldön, mely statisztikai adatban a balatonfüredi Anna-Bál és az EYOF ünnepség még nincs benne. 

Repertoáron maradt darabjaik: 
-  Belső hangok, Uneven
-  Szegény Dzsoni és Árnika
-  Bolero
-  Carmina Burana
-  Zorba
- Szentivánéji álom

Belföldön ebben az évadban felléptek: X. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozón, Budapesten 13 alkalommal ( MÜPA, MOM Kulturálus Központ, Várkert Bazár,, Millenáris, Kongresszusi Központ, Petőfi Irodalmi Múzeum), Siófokon, Kazincbarcikán, Veszprémben, Debrecenben és Balatonfüreden

Külföldön pedig: Berlinben, Bécsben, Olaszországban, Ausztriában, Németországban, Dunaszerdahelyen, Pozsonyban és Nyizsij Novgorod-ban. 

A Győri Balettről fotókiállítás nyílt Herenden és EYOF divatbemutatót is tartottak a Vaskakas Művészeti Központban. 
A többi fellépő mellett a balett társula is látványos koreográfiával készül az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) megnyitójára, mely július 23-án lesz Az ETO Park Hotel stadionban.

Kiss János hangsúlyozta: "Sikeres, kemény évadot zárunk, mindenki büszke lehet a munkájára!"


Az igazgató beszámolt a XIII. Magyar Táncfesztivál és a II. Gyermek Táncfesztivál eredményeiről is számokban: 

- 8 nap alatt 1200 fellépő táncművész
- 44 táncprodukció
- 15 ingyenes rendezvény a színházelőtti téren
- 2 kiállítás
- 2 szakmai konferencia
- 6 FesztiválON produkció, Magyarország első online fesztiválja


A 2017-ben megrendezett XIII. Magyar Táncfesztivál számait tekintve rendkívül sikeresnek mondható. A Fesztivál belépős programjait 4860 néző, a szabadtér programjait becsléseink szerint további 10.000 fő látogatta. Tavaly ősszel Kiváló minősítést kapott a táncfesztivál a Magyar Fesztivál Szövetségtől, idén tavasszal pedig az Európai Fesztiválok Szövetsége által támogatott EFFE fesztiválközösségének tagjává vált.

A fesztivál az alábbi visszajelzést kapta:

Nagyon magas minőségű rendezvény, a maga nemében a legjobb kínálattal, komoly nemzetközi kapcsolódással.

 

Összegzésként megállapítható, hogy közel 15.000 látogatója volt a fesztiválnak. A balettművészek munkáját számos elismeréssel jutalmazták az idei évadban is:
-  Berzéki Melinda Kardirex-díj -
-  Daichi Uematsu  Audi Hungaria "Minőségi Táncművészetért Díj"
-  Fuchs Renáta  Carmen-díj
-  Pöntör Bernadett  A Magyar Kultúra Napján elismerésben részesült
- Pátkai Balázs  Magyar Ezüst Érdemkereszt
- Matuza Adrienn Az Évad Legjobb Táncművésze- díj 
- Berzéki Melinda  TAPS-díj
- Pátkai Balázs TAPS ÉletműdíjA társulatot elhagyja Hardi Beatrix, Laura Fernández, Hancz Alexandra, Balikó György és Hegyi Réka. 

Az igazgató, a törzsgárda tagságért elismeréseket adott át. Gyurmánczi Diána, Krokker Katalin 10 éve, Szalai Judit 15 éve, Kara Zsuzsanna, Fuchs Renáta és Pátkai Balázs 25 éve a Győri Balett tagja.Fotók: Csobay Dániel fotográfus 
 

Kiss János végül elmondta, a társulat még gőzerővel próbál a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál nyitógálájára, ahova ismét egy látványos koreográfiával  készülnek. A táncosok csak azt követően mehetnek el jól megérdemelt szabadságukra.


 Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése