2017. június 1., csütörtök

FesztiválON a XIII. Magyar Táncfesztiválon

Az idei, XIII. Magyar Táncfesztivál ismét színes és széles palettával várja a tánc szerelmeseit. 2017. június 18-25. között rendezik meg Győrben. A ma délelőtti sajtótájékoztatón köszöntőt mondott Fekete Dávid Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere, Kiss János a Győri Balett igazgatója ismertette a Táncfesztivál programját, az újdonságokat. 
A tájékoztatót megtisztelte jelenlétével és köszöntötte a sajtó megjelent képviselőit Czechmeister Mónika az Audi Hungária Motor kft. kommunikációs igazgatója, Bozsik Yvette Kossuth-díjas, Érdemes Művész, a Bozsik Yvette Társulat igazgatója és Ertl Péter a Nemzeti Táncszínház igazgatója.


Az idei Táncfesztivál Győrben a hagyományos programokat megőrizve egy szokatlan újítást kínál, megrendezi az ország első online fesztiválját, a FesztiválON-t, amely kis túlzással élve egy táncművészeti szabadulószoba eseményeit közvetíti egy internetes livestream adás keretében a nézők felé. Június 23-án este 20 és 23 óra között három neves férfi kortárs táncművész - Várnagy Kristóf, Feledi János és Gergye Krisztián- , június 24-én pedig három női alkotó - Góbi Rita, Ladjánszki Márta és Pataky Klári - mutatkozik be.


A XIII. Magyar Táncfesztivál két Győri Balett- bemutatóval indít a nyitónapon. A június 19-i nyitógálán a Győri Nemzeti Színház Nagyszínpadán Schönberg: Egy varsói menekült című művére készült nyolcperces szóló, a másik pedig a Kodály-emlékév tiszteletére készült vadonatúj Romance- Kodály Zoltán műveire címet viselő egyfelvonásos darab. Mindkét alkotás Velekei László koreográfiája. A nyitógála vendége lesz immár hagyományosan a Magyar Táncművészeti Egyetem és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes is.

2012-ben a Magyar Táncfesztivál elnyerte a „Nyugat-dunántúli turisztikai régió kiemelt kulturális és örökségturisztikai rendezvénye” címet, amely 2016-ig szólt. Idén újra erre a rangra emelték a Fesztivált.

Az idei fesztiválprogramban a 0. napon rendezi meg az AFORCE TSE Hungary modertánc évadzáró gálaestjét, amit AFORCE1 Danceparty követ a színház előtti II. János Pál téren
Június 19-én fellép Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar, akik a koncert után Rockabilly táncpartival várják a táncolni vágyókat. Ezt követően bemutatkozik a Nagyvárad Táncegyüttes a Kisfaludy Teremben.

Jön a Pécsi Balett, a Magyar Nemzeti Balett, lesz flamenco tánc, zene. Bemutatkozik a Flamencorazónarte Táncszínház. Fellép Pirók Zsófia és Lippai Andrea. A Fitos Dezső Társulat,  Duda Éva Társulat, a Miskolci Balett és a GG Tánc Eger bemutatja az Anna Kareninát, melynek koreográfusa Velekei László. Eljön a Recirquel Újcirkusz Társulat. Szerdán az Alma Együttes ad nyitókoncertet.

Csütörtökön néptánc délután. Fellép a Regős Táncműhely, a Rába Néptáncegyüttes, a Magyar Állami Népi Együttes, a Lippentő Táncegyüttes, a Háromszék Táncegyüttes,

Az 5. napon zenél a Karaván Família, táncol a Frenák Pál Társulat, a Szegedi Kortárs Balett, a Dunaújvárosi Bartók Táncszínház és a Közép-Európa Táncszínház.


Június 24-én 21 órától pedig a Budapest Bár koncertezik a színház előtti téren.  Vasárnap pedig eljön az Experidance.
 

A Táncfesztivál kísérőprogramjai:

- Színpadon innen, színpadon túl... - Bege Nóra fotókiállítása a 65 éves Magyar Állami Népi  Együttesről

- "Fénytánc" - Malasits Zsolt festőművész kiállítása


Szakmai konferenciák:

NKA konferencia
MMA konferencia

Idén már a III. Gyermek Táncfesztivált is megrendezik június 21-24. között, színes programokkal és az Alma Együttes Nyitóbulijával.

Velekei László izgalmas dologra készült a sajtótájékoztató idejére. Internetes élő bejelentkezéssel köszöntötték a tájékoztató résztvevőit  a Nemzeti Táncszínház új, készülő épületéből, Budapestről:
Góbi Rita, Pataky Klári Feledi János, Gergye Krisztián és maga Velekei László a Győri Balett művészeti vezetője, koreogáfus.
https://www.youtube.com/watch?v=oeMPcPOFtn8

További információk és jegyvásárlás: 
http://gyoribalett.hu/
http://www.magyartancfesztival.hu/hu/
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése