2018. január 21., vasárnap

Vince-nap, pince-nap a Pannonhalmi Borvidéken

Hétfőn lesz Vince.
Mi már a hétvégén megnéztük milyen a pince!

Vince a korai keresztény idők szentjei közé tartozik. Élettörténetének valósága kétségtelen, de mint a legtöbb korai keresztény szent életéről és haláláról alig vannak megbízható híradások.
A szent kultusza elsősorban a latin egyházban ősi. Így a spanyol vértanú-diákonus neve azok közé a kevesek közé tartozik, akik be vannak jegyezve Polemius Silvius kalendáriumába, valamint a karthagóiba. Nem volt az egész birodalomban egyháztartomány, amely Szent Vince ünnepét meg ne ülte volna.

Forrás: http://katolikusokeloforuma.network.hu

Tisztelete főleg Franciaországban terjedt el, amihez különösen hozzájárulhatott a szent tunikájának vagy stólájának a története. Szent Vince tunikája Franciaországban hamarosan olyan tekintélyre tett szert, hogy Tours-i Szent Márton igen tisztelt köpenyével kelt versenyre a hívek szemében.
Szent Vince azonban elsősorban ünnepének dátuma (január 22.) következtében lett népszerű mint időmeghatározó szent, elsősorban a szőlősgazdák körében.
Máig is sok nyelven használatos még a régi paraszti mondás: ,,Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince''.
Hogy szentünk a bor patrónusa lett, annak oka nagy valószínűséggel nevének népies etimológiája: Vin-Cent (százszoros bor). Franciaországon kívül a keresztény bortermelők Elzászban, Dél-Németországban és Ausztriában részesítik tiszteletben. Párizsi borkereskedő-társulások még a barokk időkben is verettek olyan pénzt, amelyen egyéb szentekkel együtt Vince is látható.
Vince napi pincejárást szervezett a Pannonhalmi Borvidéki Bor-Promóciós Kft., a Borpromo immár 5. alkalommal 7 pincészet és szőlőbirtok részvételével.
On Tour: a GyereGyőrbe csapata a Borpromo Vince-napi pincejárásán!
Fotók: Csobay Dániel


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése