2018. január 22., hétfő

Vince-napi pincejárás a Pannonhalmi Borvidéken

2018. január 19-21. között, péntektől vasárnapig zajlott a Vince-napi pincejárás, a Pannonhalmi Borvidéki Bor-Promóciós Kft., Borpromo szervezésében.


Szent Vince napja alkalmából, a Pannonhalmi Borvidék pincéinek gazdái, immáron 5. éve nyitották ki a borkedvelők előtt pinceajtóikat egy téli pincejárással. 

A GyereGyőrbe idegenvezetői csapatának képviseletében a programon jártunk! 

A Győr környékén kuriózumnak számító programhoz 8 szőlőbirtok, pincészet csatlakozott, több mint 50 borfajtával. Az érdeklődők végiglátogathatták a - Pécsinger Szőlőbirtok; Ács János Pincészete; Babarczi Szőlőbirtok; Cseri Pincészet; Soós Pince; Hangyál Pince; Herold Pince és a Pannonhalmi Apátsági Pincészet- programjait.

A legkorszerűbb technológiák ötvözve az évszázados tradíciókkal mára nem csak az ország egyik legrégebbi, hanem a magyar minőségi bortermelés egyik meghatározó régiójává tette a Pannonhalmi Borvidéket.
"Hiszünk a szőlőben. Elődeink is hittek. Az apám, a nagyapám és az ő apja. Talán ez a hit segített valóra váltani az álmainkat, annak ellenére, hogy sokszor irreális pozícióból indultunk. A borainkban iszonyú sok munka van. A Pécsinger generációk munkája. Célunk, hogy teremtsünk, a gondosan művelt szőlőből kiváló bort, unokáinknak pedig jövőt."

                                                                                                   /Pécsinger János /
 


Pécsinger János - tulajdonos
 

A Borvidék központjában kimagaslik a Pannonhalmi Apátság, amely a kereszténység, az európai kultúra, a szőlő- és borkultúra honi bölcsőjének tekinthető. Az apátság 1996-ban ünnepelte fennállásának ezredik évfordulóját, és ugyanebben az évben felkerült az UNESCO Világörökségi Listájára is.


A Pannonhalmi Borvidék borászai az évszázadok tapasztalatait a jelen köntösébe csomagolták és a végeredményt palackozott formában kínálják a borkedvelők számára.
Borbély Sándor, a Pannonhalmi Borvidéki Bor-Promóciós Kft. ügyvezetője elárulta, hogy a regisztrált adatok alapján, több mint 300 borkedvelő mozgott borvidék szerte.

Az alapító agrármérnök apa, id. Pécsinger János átadta a következő generációnak munkáját,  így ma már inkább fia neve és tevékenysége fémjelzi a borászatot. Családjuk összesen mintegy 50 hektáron foglalkozik szőlőtermesztéssel.


   

"... Nekem mindig legalább kétszáz évre vannak terveim."  /Babarczi László- alapító/

A Babarczi Szőlőbirtok és Pince egy családi tulajdonban álló és jelenleg a család második generációja által vezetett szőlészet és borászat. Jelenleg 65 hektáron gazdálkodnak. Céljuk, hogy családjuk összefogása révén, kitartó munkával, generációkon átívelve dinamikusan fejlődő, folyamatos megújulásra képes birtokot hozzanak létre.
Telt házas volt a Cseri Pincészet a Pannonhalmi Borvidék fiatal borászata is. Új ültetvényekkel és ültetvényszerkezettel termelő pincészet, a Borvidék egyetlen családi pincészete, amely kizárólag palackos borokat értékesít.A Hangyál Pincészet egésze a családról szól. "A legfontosabb dolog számunkra szeretetben élni a családdal, a szőlővel és a borral, ennél többre nincs szükség." - mondja Hangyál Balázs tulajdonos.
Új generációként jelentek meg a Pannonhalmi Borvidéken.

  A Vince-napi pincejárás helyszínei közül tettünk egy kis kitérőt is és  meglátogattuk a Sárkánylik Pincét. Lengyel István pincéjének korát, levéltári adatok alapján több mint 500 évesre becsülik. Közép-Európa egyik legnagyobb természetes vízmosású szurdokvölgyének partjába vájt U-alakú homokkőpincéje, feltehető, hogy eredetileg dézsmapince volt.A Herold Pince a Pannonhalmi Borvidék legfiatalabb borászata, az apátság lábánál található. Története szintén több mint 500 éves múltra tekint vissza. Tulajdonosa Herold Ádám.


Az Apátsági Pince történetével, a szőlőfeldolgozás és borkészítés folyamatával ismerkedtünk a túra utolsó állomásán.

Írta: Csobay Dániel
Fotók: Csobay Dániel fotográfus

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése