2018. március 20., kedd

Telefonjával lefotózta közönségét - Megnyílt Keleti Éva Kossuth-díjas fotográfus kiállítása Győrben

"Áramlás" címmel nyílt meg hétfőn Győrben, Keleti Éva Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar fotográfus, a magyar fotográfia nagyasszonya, Érdemes és Kiváló Művész fotókiállítása.
A kiállítás a Győri Tavaszi Fesztivál keretein belül került megnyitásra, Rózsavölgyi László Győr Megyei Jogú Város Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottságának elnöke méltatta.


 Léleksimogató zenével közreműködtek a Richter János Zeneművészeti Szakgimnázium diákjai: Keszei Johanna és Amdegha Lilla fuvolán és Baross Ádám zongorán.
Keleti Éva már a hatvanas években iskolát teremtett a színházi fényképezésben. Képei a hazai színháztörténet közelmúltjának kiemelkedő előadásait, nagyszerű művészegyéniségek különleges pillanatait örökítette meg.
"A művészi alkotás akkor válik eleven élménnyé, ha megindítja a csodálatos áramlást, amelyik az alkotó és a közönség között mindkét irányban képes hatni. Keleti Éva fotográfiái nemcsak erre képesek, hanem a múlt és jelen között, sőt a különféle művészeti ágak között is kapcsolatot teremtenek, így a mindenkori közönség átélheti azt a bizonyos „flow” élményt. Képeit nézve belekerülünk egykori csodálatos mandarinok, balerinák világába vagy a legendás színészházaspár, Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán életének legbelsőbb áramába.
Keleti Éva művészete elmélyülést, kalandot és igazi élmény-áramlást indít el a kiállítóterem falai között."
A Kossuth-díjas fotográfus többek között hangsúlyozta azt is, hogy munkáiban fontosnak tartja a valóságot megmutatni, ápolni.Hajba Ferenc újságíróval beszélgetett. Elárulta, hogy készült Tímár Józsefről a híres "Az ügynök halála" előadásból a fotója, mely jelenetből szobor készült a budapesti Nemzeti Színház mellé.

A pódiumbeszélgetés végén a 86 éves, Kossuth-díjas fotográfus, telefonjával örökítette meg győri közönségét. ( Ezt a pillanatot a fő képen láthatjátok.)

A tárlat a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtár rendezvénytermében ingyenesen tekinthető meg, 2018. március 20. - április 6. között hétfő- péntek: 13:00-16:00-ig.
Írta: Csobay Dániel
Fotók: Csobay Dániel fotográfus  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése