2020. április 28., kedd

Családi körben a Győri Balett táncosai: Berzéki Melinda és Sebestyén Bálint


Berzéki Melinda balettművész, a Győri Balett táncművésze, magántáncosa és édesanya is, elárulta, hogyan élik meg ezeket a napokat az önkéntes karanténban férjével, Sebestyén Bálinttal, a Győri Balett Harangozó-díjas táncművészével, magántáncosával és gyermekükkel.Melinda, 2012-ben a Magyar Táncművészeti Főiskola Klasszikus balett művész szakán végzett. 2015-ben Az évad legjobb pályakezdő táncművésze klasszikus balett kategóriában, 2016-ban Kardirex-díjat, 2017-ben TAPS-díjat kapott.

Bálint, a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és Kollégium, majd a Magyar Táncművészeti Főiskola klasszikus balett pedagógus szakán végzett. Balett növendékként a Győri Balett több darabjában szerepelt. Tanulmányai során több nívós balett versenyen kiemelkedő helyezéseket ért el.  2001-ben az év végzős növendéke lett, 2003-ban Kardirex-díjat, 2009-ben Carmen-díjat kapott. 2011-ben az év férfi táncosa elismerés boldog tulajdonosa lett, 2013-ban pedig TAPS-díjat kapott.


Milyen érzések voltak benneteket, amikor "kitört" az önkéntes karantén időszaka és mindenki otthon maradni kényszerült? 

Először nem is értettük, hogy mi vár majd ránk. Fel voltunk készülve, hogy ha itt a tavasz, nagyon örömmel rohanunk majd rá a játszóterekre, mászókákra, hintákra, hisz Bíborka gyermekünk pont abba a korba kerül, hogy ezt a sok remek dogot kipróbálhassa.
Lassan két hónapja, amikor Bálint jött haza az egyik Győri Balettos próbájáról és mondta, hogy "előreláthatólag pár hétig itthon kell maradnunk a koronavírus miatt." Eleinte kicsit megijedtünk a bizonytalanságtól, de aztán igyekeztünk átrendeződni a home office- maradj otthon! életformához.


Milyen előnyökkel és hátrányokkal jár most ez a szokatlan "maradj otthon!" életforma a mindennapjaitokban?

Nagy segítség a gyereknevelésben, abban is, hogy nem kell mindent egyedül csinálnom. Közösen főzünk, játszunk, nagyokat nevetünk és figyeljük, ahogy Bíborka egyre ügyesebb lesz, csúszik, mászik, lassan feláll, járni kezd és egyre cserfesebben osztja ki a feladatokat a ház körül.
Remek kikapcsolódásra ad lehetőséget, hogy van egy kertünk, ahova akár minden nap ki tudunk járni kertészkedni, terepet rendezni, Bíborka pedig nagyokat szundítani.
Napi rutinunk gyorsan beállt. Minden reggel korán kelünk, Bálint 8 órától online tanítja a balett növendékeit, a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és Kollégium  6. osztályos tanulóit. Utána  10 órától pedig nekünk tart gyakorlatot a Győri Balett.


Említetted, hogy Bálint online tanít balett növendékeket. Hogyan fogadják a középiskolás diákok ezeket az online tánc órákat és mennyire motiválhatóak? 

Nagyon szerencsés balettmesternek érzem magam, hiszen a 17 lány növendékből álló évfolyamom bár különböző személyiségekből tevődik össze, de mindannyian lelkesek, elhivatottak a szakma iránt. Ugyan ez mondható el a nagyobb, "modernes" osztályaimról (10, 11. évfolyam) is. Rá kellett találnunk arra az online felületre, megoldásra, ahol közösen tudjuk pótolni a balett terem hangulatát. Örömmel készítenek videókat, jelentkeznek be élőbe, és a napokban készülünk egy home office balett versenyre. 

Home office balett verseny. Nagyon különlegesnek, egyedinek hangzik. Gratulálok hozzá! Kérlek osszál meg róla néhány gondolatot velünk!  

A Táncpedagógusok Országos Szövetsége, országos online szólótánc versenyt hirdetett meg táncművész növendékek részére. Egy kötött zenére készítenek koreográfiát a tanulók, melyeket korosztályonként bírálja a neves szakmai zsűri. A szigorúan otthon elkészült műveket, videón kell beküldeni az iskolába, ahonnan egy előválogatás után a legjobbakat nevezzük versenyre. 

Ti hogyan fogadjátok ezeket az online balettórákat a Győri Balettel?

Ez egy nagyon jó lehetőség arra, hogy formában tudunk maradni, de természetesen nagyon hiányzik a tér, hogy mozdulataink szárnyra kaphassanak.
Amíg apa, mármint Bíborka apukája, Bálint dolgozik, mi reggelizünk, játszunk, főzünk és visszaszunyókálunk. Nagyon imádom, hogy minden nap közösen tudunk ebédelni! Ez egy nagyon áldásos lehetőség, hogy megerősítsük a családi egységet. A délutánt, a már említett kertnek szenteljük és észre sem vettük, de már el is repült egy újabb nap.
Aztán este felhívjuk a nagyszülőket, vacsora és az esti rutin fürdetés és altatás. Ha Bíborka elaludt, jut egy kis idő Tévé nézésre, sokadjára nézzük újra az "Agymenők" című sorozatot, nagyon imádjuk, vagy ha tehetjük olvasunk, beszélgetünk.
Azért nagyon hiányoznak a szüleink, csak távolsággal, az előbb is említett telefonhívásokkal tudjuk tartani a kapcsolatot. Nagyon bízunk benne, hogy mihamarabb összepuszilkodhatunk velük, és kaphatunk a világ legfinomabb nagypapi és nagymami öleléseiből!Kitartást kívánok nektek még az önkéntes karantén idejére és még sok ilyen vidám, boldog napot családi körben! 

Köszönjük szépen! Neked is minden jót, Dani!  


Szerkesztette: Csobay Dániel
Fotók: Berzéki Melinda
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése