2020. április 26., vasárnap

Énekhangokat tanít online - Schwimmer János mesélt az önkéntes karanténból

Schwimmer Jánost, a Győri Nemzeti Színház magánénekesét, a művészek énektanárát kértem meg arról meséljen, hogy ebben a különleges helyzetben, hogyan zajlanak az online énekórák, gyakorlások.  
"Köszönöm a megkeresést, Dani!"
Szerencsére a viszonylagos bezártság nem fájdalmas, inkább új helyzeteket teremt. Itthon vége elég idő jut a rendszerezésre, tárgyak szelektálására. Mindig adódik barkácsolás is.
Párommal az otthoni munka után eddig sokszor kikocsiztunk a természetbe, feltöltődve a tavasz ébredésén. Közel vannak a hegyek, és Budapest újra emberi léptékű, élhető város lett. A zenehallgatás, az olvasás és a tanítás egyre gazdagít. - meséli Schwimmer János
Az énekeseknek, fellépés híján nagyon fontos a gyakorlás. Most otthon, a négy fal között, - ha lehet-, énekelünk az internet segítségével, körülbelül a következő párbeszédekkel:

" Szia!
Jó hallani? A zongorát is?
Kicsit messzebb állj!
Jó!
Nem is kell a képet bekapcsolni, így jobban koncentrálunk a hangra!"

Érdekes, új helyzet az énekest csak hangszórón keresztül navigálni, de működik. Célom az önfeledt, könnyed éneklés, még a magasabb hangtartományokban is, kettős kontroll mellett. Nem is az ördög, de az angyal rejlik a részletekben. A művészet varázsa sokszor a nüanszokon múlik.
A skálák során az éneklés technikáját, a zenei kifejezés mintáit is gyakoroljuk. Akár egyetlen énekhang is képes az érzelmekre hatni ( hát még kettő) !
Az énekes, mint önnön hangszere, érzelmeket él meg és adhat át. Ehhez a skálák praktikus dallam minták. Míg a gazda(g)ságban a 'fenntartható fejlődés' fölösleges törekvés, az énekórákon fontos az eredmény, amellyel mindketten gazdagodunk. - tette hozzá
Remélem, ha elmúlik a veszély, a közönséggel együtt újabb színházi élményekkel töltődünk.


Szerkesztette: Csobay Dániel
Fotó: Győri Nemzeti Színház - Fehér Alexandra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése