2020. április 6., hétfő

Kis suttogás


A „Kis suttogás” című dal, 168 művész példaértékű összefogásából született. Szerzői Szemenyei János és Horgas Ádám. E cikk megírásáig már 178.975 –en meghallgatták a YouTube csatornán. Szemenyei János színész, zeneszerző, a Győri Nemzeti Színház Elisabeth előadásának egyik Luceni-je nyilatkozott.

A pusztító koronavírus- járvány megfékezésére megfogalmazott #maradjotthon, vigyázz magadra,  vigyázzunk egymásra üzenetek fontosságára ismert emberek, világsztárok folyamatosan felhívják a figyelmünket. Hogyan jött létre ez a fantasztikus kezdeményezés, hogyan született a dal?

Horgas Ádámmal már több ízben dolgoztunk együtt. Legutóbb egy zenés darabot is írtunk, aminek Ádám a dalszövegírója is volt, én a zeneszerzője. Sajnos, a TAO elvonása miatt az az előadás nem jöhetett létre, én viszont azt éreztem, hogy egy közös dal megírásával mégis pótolhatnánk az elmaradt premiert. Felvetettem neki, mit szólna, ha összehoznánk egy közösségi videót, amelyben színészeket szólaltatunk meg, és együtt beszélhetünk arról a súlyos társadalmi problémáról, amibe jelenleg kerültünk. Boldogan igent mondott.
A péntek esti premiert kéthetes  otthoni munka előzte meg, ami megmutatja, hogy az önkéntes karantén ideje alatt is lehet a négy fal között, a virtuális térben sikeresen együtt alkotni. Miután János felénekelte a kész dalt, Horgas Ádám precíz logisztikai munkájának köszönhetően, mind a 168 művésznek elküldték a megfelelő sorokat, akik telefonnal vették fel a kért videórészleteket, majd ezt követte az igényes utómunka Mészáros László közreműködésével. 


“Állj meg ember, vedd már észre, suttognak mások is az ajtó mögött, bármilyen halk is, halld meg végre: miértünk őrjöngve ordít a Föld” - szól a refrén 
Hogyan adhatja jól vissza a 21. századi technika az eredeti koncertélményt a legjobban? Hogyan törekedtek ennek megoldására?

Már többeknek megfordult a fejében, hogy valódi színházélmény híján a mobiltelefonjuk szelfi-kamerájával mutassák meg, mit csinálnak a karantén ideje alatt, otthon készítsenek dalokat, mondjanak fel novellákat, stb., sok ilyen kezdeményezés történt. A feleségem, Kovács Lotti ösztönzésére is – aki egyébként több szerepet is játszott korábban a győri színházban – mi is ezt az utat választottuk, hiszen más módja most nemigen létezik egy közösségi megmozdulás megjelenítésének. Fő célunk volt, hogy olyan hangi és képi minőséget hozzunk létre, amilyen kivételes színvonalú. Persze, az otthoni felvételek zajának a bájától nem akartuk megfosztani a produkciót, hiszen ez fontos stíluselem ebben a műfajban, de amikor nagyon gyenge volt a minőség, kértünk új felvételt. Az, hogy a Kis suttogás így tudott megszólalni, Mészáros László érdeme, aki a hangszerelésért és hangkeverésért is felelős.
  

168 művész összefogása. Hogyan választották ki őket?

Első körben nyolcvan-száz színházi embernek írtunk levelet, a felkért művészek egyik felét Ádám ajánlotta, másik felét én. De ahogy alakult, fejlődött a dal, kiderült, hogy még többen részt tudnak venni benne. Volt, aki az utolsó nap jelentkezett be, mert szájról szájra is terjedt ez a kezdeményezés, de olyan is volt, aki sajnos későn reagált, vagy nem érkezett meg a videója, elveszett az éterben. Képtelenség lett volna mindenkit beletenni, nem szerettük volna azt sem, hogy sértődés legyen. Így az alapján válogattunk, kivel dolgoztunk jó szellemben együtt, és – mindenféle politikai ideológiát figyelmen kívül hagyva – kivel tudjuk közösen képviselni a dalunk globális üzenetét. Így is sokan kimaradtak, akik utólag jutottak eszünkbe, pedig velük is jó barátságban vagyunk. Milyen jelentéstartalmat társítottak hozzá a „Kis Suttogás” címhez a jelenleg kialakult helyzetben?

A dal mitikus képpel indul, majd rátér az egyéni őrlődés és szorongás problémájára, amit sokan átélnek a jelen helyzetünkben. De a refrénben megpróbáltunk reményt és jövőképet felmutatni, és a közösség, az egymással való törődés jelentőségére óva inteni. De nem én szeretném elemezni a dalunkat. Mindenkinek jelentse azt, amit meghall belőle. Suttogva vagy ordítva.

Ami jelenleg az emberiséggel történik – beleértve a klímaváltozást, vagy a technikai vívmányok fejlődése miatti eltávolodásunkat egymástól –, az a mi felelősségünk. Ha magunkba figyelünk, és ráébredünk ennek fontosságára, az első lépés, hogy képesek legyünk kimondani.  Most az egészségünk a legfontosabb, aggódunk szeretteinkért, családtagjainkért, ugyanakkor aggódunk bizonytalan jövőnk miatt is, nem tudjuk, mikor játszhatunk, dolgozhatunk újra, mikor találkozhatunk újra szeretett közönségünkkel. Szeretlek! Aggódom értetek! Maradj otthon! A karantén-dalban elhangzó pozitív mondatokkal a színészek saját családjuknak, szeretetteiknek üzennek. Ha most meg tudunk fogalmazni közös célokat, később van esélyünk együtt tenni is értük.

Köszönöm a riportot!

Én köszönöm a megkeresést! A Kis suttogás című klipben a nagysikerű győri Elisabeth előadás több szereplője is feltűnik: 
Bródy Norbert, Fejszés Attila, Kocsis Dénes, Mózes Anita, Szemenyei János és Vastag Tamás.

A klipet itt hallgathatod meg: A közreműködők teljes névsora:Alberti Zsófia, Alföldi Róbert, Andrádi Zsanett, Auksz Éva, Aradi Imre, Ágoston Katalin, Ágoston Péter, Bagó Bertalan, Balogh Anna, Balogh János, Balsai Móni, Bardon Ivett, Barnák László, Bánvölgyi Tamás, Bányai Kelemen Barna, Benkó Bence, Bezerédi Zoltán, Bodor Johanna, Bognár Anna, Bognár Gyöngyvér, Borovics Tamás, Borsos Beáta, Botos Éva, Bozó Andrea, Bródy Norbert, Csengeri Attila, Cserna Antal,Csonka András, Csorba Kata, Danyi Judit, Deák Fruzsina, Decsi Edit, Dobra Mara, Dolhai Attila, Endrődy Krisztián, Erdeős Anna, Erdélyi Tímea, Farkas Ádám, Fábián Péter, Fejszés Attila, Fekete Gábor, Fekete Gizi, Fekete Linda, Ferencz Nándor, Fischer Lili, Für Anikó, Földes Eszter, Gallusz Nikolett, Gémes Antos, Gonda Kata, Gömöri Krisztián, Göttinger Pál, Grisnik Petra, Gryllusz Dorka, Györfi Anna, Hartai Petra, Hegedűs D. Géza, Hetei-Bakó Szabolcs, Herczeg Adrienn, Hirtling István, Holecskó Orsolya, Horgas Ádám, Horváth Ákos, Ilyés Róbert, Jakab Tamás, Jaskó Bálint, Jámbor Nándor, Jordán Tamás, Jókai Ági, Józsa Richárd, Juhász Réka, Kakasy Dóra, Kálmánchelyi Zoltán, Kárász Zénó, Károlyi Krisztián, Kecskés Tímea, Kelemen Zoltán, Kenderes Csaba, Kiss Diána Magdolna, Kocsis Dénes, Kocsis Pál, Kovács Dézi, Kovács Lotti, Köles Ferenc, Körtvélyessy Zsolt, Kőszegi Ákos, Kulcsár Viktória, Láng Annamária, Lengyel Tamás, Lévay Viktória, Matusek Attila, Medveczky Balázs, Menczel Andrea, Mentes Julcsi, Mertz Tibor, Méhes László, Mészáros András, Mészáros László, Mihály Péter Miklós, Eponin Mikola Gergő, Miller Zoltán, Molnár Áron, Molnár Erika, Mózes Anita, Mundruczó Kornél, Nagy Cili, Nagy-Kálózy Eszter, Nagy Lóránt, Nagy Péter, Nagy Sándor, Naszvagyi Tamás, Nádasi Veronika, Orth Péter, Ódor Cintia, Papp János, Pavletits Béla, Pálfi Zoltán, Pásztor Ádám, Peller Anna, Peller Károly, Petyi János, Péterfy Bori, Pokorny Lia, Polyák Lilla, Rétfalvi Tamás, Rudolf Péter, Sarádi Zsolt, Sándor Dávid, Sári Évi, Scherer Péter, Schmied Zoltán, Schruff Milán, Seress Zoltán, Simon Kornél, Stohl András, Stubendek Katalin, Stubnya Béla, Szabó Róbert, Szabó Tibor, Szalai Kriszta, Szalontay Tünde, Szegezdi Róbert, Szegő Adrienn, Szegvári Júlia, Szemenyei János, Széles Flóra, Sziládi Hajna, Szilágyi Annamária, Szilvási Judit, Szinetár Dóra, Szirtes Balázs, Szívós László, Szőlőskei Tímea, Sztarenki Pál, Szűcs Kinga, Tánczos Adrienn, Tompos Kátya, Török Anna, Urbán Tibor, Vadász Gábor, Vass Szilárd, Vastag Tamás, Vágó Bernadett, Vicei Zsolt, Wégner Judit, Zöld Csaba, Zsótér Sándor, Zsurzs Kati


Szerkesztette: Csobay Dániel  
Képek: gyoriszinhaz.hu; kisalfold.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése