2020. április 19., vasárnap

Megálmodta Ökörapátit – Interjú Hámori Barbarával


Hámori Barbara dolgozott riporterként, főszerkesztőként, programigazgatóként és volt csatornaigazgató is.  A Drága örökösök sorozat is közönségkedvenc, nézettségi rekordokat dönt meg estéről estére.

  

Mikor döntötte el, hogy a médiában szeretne dolgozni?

Egyetemista voltam, amikor elkezdődött a média szak az ELTE keretei között, felvételiztem is fel is vettek elsőre. Már ott eldőlt,  hogy a médiában fogok dolgozni szerelem volt első látásra.


A 200 első randi és A mi kis falunk executive producereként, a Korhatáros szerelem és a Drága örökösök showrunnereként dolgozik.  Hogyan jött ezeknek a sorozatoknak az ötlete?

Lassan öt éve már hogy elkezdtem sorozatokat fejleszteni. Első valódi sikerünk volt „A mi kis falunk”, amiben producerként dolgoztam, a Korhatáros szerelem, ami a TV2-on valósult meg, az pedig már az én showrunneri felügyeletem alatt jött létre, abban már az írói csapatot is én irányítottam.

Az első igazán nagyszabású, önálló munkám a Drága örökösök, amiben nemcsak íróként, hanem rendezőként és kreátorként dolgozom az első évad óta, a történetek az én fejemből pattannak ki. Ez a sorozat teljes mértékben a saját gyerekem.
Mit foglalnak magukba az előbb említett televíziós munkakörök és a  showrunner, személy szerint Hámori Barbara mennyire játszik fontos szerepet az egyes forgatásoknál?

Nagyságrendileg heti három napot rendezek, és négy napot írok.  Így a forgatási időszakban meglehetősen sűrűek a napjaim, de nagyon fontos a személyes kapcsolat a színészekkel, a stábbal, ahhoz hogy a sorozat valóban egy élő és a helyzetekre reagálni tudó alkotás lehessen.


Az írói munkájának volt valami személyes háttere, kötődése, amit beleírt a Drága örökösök történetébe a saját életéből merítve? 

Az az író, aki azt mondja, hogy semmi köze a történetéhez, az nem mond igazat. Minden író egy kicsit saját magát és a saját történetét írja le mindig. Én városi lány vagyok,  Budapesten és Amerikában is nevelkedtem, de a nagymamám szabadszállási, és így sok nyarat töltöttem vidéken. A karakterek, akiket meg formáltam a történetbe, inkább archetípusok.  Fontos hogy a néző is rácsodálkozzon:” jé ilyen embert én is ismerek”. Igyekeztem megteremteni azokat a figurákat, akik szórakoztató a szélsőségesek, de közben szerethetőek is a maguk esendő módján.

A Drága örökösök történetének amerikai szála mennyire játszik szerepet abban, hogy ön gyerekkora jelentős részét Amerikában töltötte?

Az amerikai szál: Itt is az az igazság, hogy az író, arról tud írni, amit ismer, az amerikai tapasztalataimat jobban be tudom építeni a forgatókönyvekbe. Kambodzsáról nehezen tudnék írni, mert ott sosem jártam, bár nagyon szeretnék...

Milyen szempontok szerint álmodták meg a díszlet falut, elrendezését és mennyi idő alatt épült fel?

A díszlet falu két és fél hónap alatt épült meg, ami rekord időnek számít, de most a sorozat végére éreztem úgy, hogy belaktuk a díszletet: élőszerű lett.

Kép forrása: sorozatwiki.hu
Honnan jött az „Ökörapáti” elnevezés és az ehhez társuló szomszéd falu a „Kárászi” ?
A Baranya megyében található Kárász nevű községgel összefüggésben áll?

„Ökörapáti” nevét az autómban vezetés közben találtam ki, emlékszem, mentem a Lánchídon éppen, amikor kipattant a fejemből. Olyan falunevet kerestem, ami játékos, de mégis hihető, és még sincs a térképen.

„Kárászi” pedig valóban a Baranya megyei Kárász községből jön, ott lakik ugyanis a férjem édesanyja, az anyósom.

A világjárvány miatt leállították Magyarországon a sorozatok fogatását is. Hogyan éli meg ezt az időszakot, mivel tölti az időt?

A koronavírus idején a stábnak és a színészeknek nagyon kapóra jött egy kis pihenés, mert meg sem álltunk két éven át, bár személy szerint én még most sem pihentem sokat. Éppen tegnapig is még a hátralevő negyedik évados forgatókönyveken dolgoztam. A járvány miatt a téli, 4.  évadot valószínűleg csak nyáron fogjuk tudni leforgatni, és ezért a külső helyszínek többségét át kellett írni belső helyszínekre, ami sok dramaturgiai változtatással is járt az utolsó 15 forgatókönyv tekintetében.


Nagyon szeretik a nézők ezeket a sorozatokat. Tervben van esetleg egy új sorozat írása is?

Természetesen vannak új sorozat ötletek fejemben, de most még a Drága örökösök befejezésére koncentrálok.

További sok sikert kívánok a munkájához!

Köszönöm az interjút!

Én is köszönöm! 

Az interjút készítette: Csobay Dániel 
A megjelenést engedélyezte az RTL Magyarország  

Fotók: RTL Magyarország
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése