2020. április 18., szombat

Most otthon ügyel Karácsony Szilveszter


Karácsony Szilveszter 1978 óta dolgozik a Győri Nemzeti Színháznál, 1985-tól főügyelője. A színház örökös tagja. Kíváncsi voltam a jelenleg kialakult helyzetben hogyan telnek a napjai. Készítettem egy telefonos riportot csütörtökön. 


Köszönöm, hogy tudunk most beszélni!
"Köszönöm, Dani, hogy rám is gondoltál!" - mondta Szilveszter.
Nincs mit, ez természetes! - válaszoltam. Hogyan emlékszel vissza, kit hívtál be utoljára a színpadra?

Március 1-jén a Szibériai csárdásban ügyeltem, de akkor nem gondoltam volna, hogy határozatlan ideig az lesz az utolsó előadás, amiben ügyelek… Így, már az ünnepnapra tervezett István, a király dupla előadás sem ment le. Elkezdtük próbálni az Amadeus produkciót. 2020. március 14- én 10 órakor, az összes résztvevőt bekértem a színpadra. Kórust, tánckart, szereplőket, mindenkit. Úgy mondva „behívtam az egész világot”, majd Méhes László rendező bejelentette, hogy koronavírus miatt leállítja a próbákat. Leírhatatlan, szomorú érzés, amit ilyenkor az ember érez. Úgyhogy ekkor  szólt az utolsó ügyelői hívásom, határozatlan ideig utoljára. 48 előadás maradt el eddig, de még ebben hónapban lenne 27, 28 előadásunk a Kisfaludy Teremben lévőkkel együtt. 

Karácsony Szilveszter és Karácsony Angéla, a Győri Nemzeti Színház ügyelői, az ügyelőpultnál
 

42 éve a Győri Nemzeti Színház falai között

Most nagyon foglalkoztat ez az új közalkalmazotti törvény is, mindemellett elfogult vagyok, ragaszkodom a Győri Nemzeti Színház jelenlegi épületéhez, a jellegzetes sísánc formával együtt, szerves része az életemnek, mondhatom úgy is, hogy a második otthonom. 42 éve én vagyok az egyetlen a győri társulatban, aki 1978 óta közalkalmazottként dolgozok, úgyhogy amíg lehet, szeretném az 50 évet mindenképpen ledolgozni.  


Hogyan telnek a napjaid az önkéntes karanténban?

Főzök, jelenleg is, kutyust sétáltatok, heti kétszer, csütörtökön és szombaton bevásárolok. „Törzshelyem” most a konyha, szívesen töltök el időt itt. Mellette sorozatokat nézek, amiket a színházi időszakban nem tudok megnézni. Lógok a neten, figyelemmel kísérem a kollégákat.
Anna lányom 16 éves, a Győri Tánc-és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és Kollégium tanulója, most ő is itthon gyakorol. Gergő fiam a Kaposvári Egyetem végzős hallgatója, feleségem pedig a digitális oktatásban vesz részt, zenetanár. 


Előbb említetted, hogy sorozatokat nézel. Mely sorozatokat szereted?

A Seal Team és a SWAT Különleges egység, ezek a kedvenc akciófilm sorozatok, de magánéletekről is szólnak, ahol katonák és rendőrök akcióban vannak, és hogy hogyan küzdenek a családjukért. Ezeket szeretem nézni főként.


További jó egészséget kívánok Szilveszter, és kívánom, hogy mielőbb tudjátok folytatni a munkát! 
Köszönöm a riportot, úgy legyen! Neked is minden jót, Dani!  


Szerkesztette: Csobay Dániel
Fotó: Győri Nemzeti Színház - Fehér Alexandra,  Karácsony Szilveszter


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése