2020. április 16., csütörtök

Színésznők karanténban: Menczel Andrea


Menczel Andrea 2011-2018-ig volt a Győri Nemzeti Színház társulatának tagja. Jelenleg a Szegedi Nemzeti Színház színésznője. Most ő mesélte el hogyan telnek a napjai az önkéntes karanténban. 


Andrea 2016-ban végezte el Színház- és Filmművészeti Egyetemet, drámainstruktor-színjátékos szakon. Győrben, 2013 -ban Kisfaludy ösztöndíjat, 2016-ban Kisfaludy-díjat, 2018-ban TAPS-díjat kapott, 2019- ben pedig Szegeden Soós Imre-díjjal ismertél el munkáját. 
2018-ban láthattuk a 200 első randi néhány epizódjában.

 
"Köszönöm a megkeresést, jólesik, hogy gondoltál rám."

Amikor Magyarországon komolyabbra fordult a járványhelyzet, éppen Orwell 1984 című művének színpadi adaptációját próbáltuk Horgas Ádám rendezésében, a Szegedi Nemzeti Színházban. Éppen ma lenne a bemutatója. Már egy hónap eltelt azóta, hogy bezártak a színházak, ami eleinte rémisztő volt és nem is gondoltam volna, hogy ilyen valaha megtörténhet. Nagyon fájdalmas volt elköszönni a kollégáktól ebben a bizonytalan helyzetben. Nehéz egy intenzív próbafolyamatot megszakítani, de tartjuk egymásban a lelket, és mindaddig míg a helyzet nem rendeződik, rendhagyó módon, online folytatjuk a munkát.Egyrészről nagyon hiányzik a színház, másrészről pedig élvezem, hogy egy kicsit megállt az idő. Sok erőt ad, hogy a párommal tölthetem ezt az időszakot, örülök, hogy most több időnk van egymásra. Próbálunk alkalmazkodni ehhez a helyzethez, ami szerintem már egészen jól megy, csak akkor megyünk el itthonról, ha az valóban elengedhetetlen. Élvezem, hogy több időm van főzésre, olvasásra, filmezésre, és minden olyan dologra, amit a rohanó hétköznapokban nem engedhetek meg magamnak. Azt gondolom, hogy erőt kell merítenünk mindenből, amiből csak tudunk, így könnyebben átvészelhetjük ezt az időszakot.

Amióta itthon vagyok, készült velem egy telefonos interjú, mesét olvastunk a társulattal, online könyvklubban vettem részt, és elkészült Szemenyei János és Horgas Ádám Kis suttogás című dala. Horgas Ádám megkeresett, hogy lenne- e kedvem részt venni ebben a produkcióban, amire lelkesen igent mondtam. Olyan művészeket kérték fel, akikkel már korábban dolgoztak együtt. Megkaptam a szöveget, amit instrukcióinak megfelelően igyekeztem elkészíteni, és izgatottan vártam klippremierünket. Lenyűgözött az eredmény és meghatott ez a szakmai összefogás, boldogan láttam benne győri kollégáimat is. Hálás vagyok, hogy részese lehettem.

Nagyon vártam az 1984 premierjét, ami a negyedik bemutatóm lett volna az évadban. Szerencsésnek érzem magam, mert a Győri Nemzeti Színházban eltöltött éveim után Szegeden is csodálatos szerepeket kaptam, amiért nagyon hálás vagyok a vezetőségnek. Gyorsan megszerettem a várost is, a kollégák nagyon befogadóak voltak, a változástól való félelmem hamar elmúlt. Elmondhatatlanul boldog voltam mikor tavaly megkaptam a Soós Imre-díjat, és még boldogabbá tett az, hogy a társulat is együtt tudott velem örülni.

Forrás: Szegedi Nemzeti Színház http://szinhaz.szeged.hu/- Illatszertár című előadás, Poroszlay Kristóf, Menczel Andrea Fotó: Kelemen József

Amikor tudtam, hogy eljövök Győrből ez még elképzelhetetlen volt számomra. Nagyon izgultam és féltem a változástól, az ismeretlentől. Emlékszem, mennyire sírtunk a lányokkal az évad utolsó Abigél előadásán. Nagyon nehéz volt hét év után úgy dönteni, hogy kipróbálom magam máshol is, de a győri kollégáim megerősítése, támogatása és szeretete sokat segített. Mindig hálás leszek a Győri Nemzeti Színháznak és a városnak, hiszen onnan indultam, jó szívvel gondolok azokra az időkre. A szorosabb barátságok megmaradtak, és amikor időm engedi előadásokat is szoktam nézni. Olyankor nagyon jó érzés újra együtt lenni a csapattal.
Fotó: Győri Nemzeti Színház

© theater.hu - Ilovszky Béla


Fotó: Orosz Sándor - Győri Nemzeti Színház

Ahogy vége lesz ennek a furcsa helyzetnek, remélem, hogy velük is tudok majd találkozni, de első dolgom az lesz, hogy meglátogatom a családomat és barátaimat.
Alig várom, hogy megöleljem őket, mert be kell, hogy valljam már nagyon hiányoznak. 

Mindenkinek sok erőt, kitartást és jó egészséget kívánok ebben a nehéz időszakban.


Szerkesztette: Csobay Dániel
Fotók: Szegedi Nemzeti Színház - Kelemen József; Győri Nemzeti Színház: Orosz Sándor;  theater.hu - Ilovszky BélaNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése