2020. április 29., szerda

Születésnapi riport a levéltár igazgatójával - Bana József nyilatkozottBana Józsefet, Győr Megyei Jogú Város Levéltárának igazgatóját kerestem meg egy rövid, születésnapi riportra.Mindenek előtt Isten éltesse sokáig!
Köszönöm szépen Dani, nagyon kedves vagy!  


Miként érintik Győr Megyei Jogú Város Levéltárát, mint intézményt, ezek a nehéz napok? 

A Győr Megyei Jogú Város Levéltára az egyik legősibb intézménye Győrnek. Az 1600-as évektől meg vannak a város jegyzőkönyvei és szinte minden uralkodó élete során adott kiváltságlevelet, amelyben megemlékezett a városról. 
A legtöbbet II. Mátyás 1608-ban, amikor is egy napon nyolcat állított ki. A leghíresebb az 1271-es V. István királyi várossá nyilvánító kiváltságlevele, amely sajnos nem maradt fenn eredetben, vagy Mária Terézia 1743-as szabad királyi kiváltságokat biztosító oklevele és V. Ferdinánd 1844-es pecsétadományozó oklevele.
Levéltárunk számos értékes kinccsel rendelkezik, amelyek időnként kiállításokon lehet megtekinteni.
A koronavírus terjedése időszakában a levéltár jelenleg meghatározatlan ideig zárva tart.
A levéltár ügyfélszolgálati tevékenysége telefonon és interneten zajlik zavartalanul. Postai úton mód van bizonyítványi másolat kiadására és hiteles másolatok is eljuttathatók ezen a módon.
A kutatószolgálat vezetésével megbízott dolgozó bonyolítja a központi épületben található kutatói- és ügyfélszolgálati levelezést, előkészíti a hivatalos leveleket. 
A levéltár egyedül a kutatószolgálat tevékenységét korlátozta intézményünkben, hiszen ez a feladat nem nélkülözi a személyes részvételt, de számos esetben itt is tudunk tájékoztatást adni az érdeklődőknek.
A külső telephely vezetője tart ügyeletet a műszaki fióklevéltárban, besegít az intézmény Facebook-os információinak elkészítésében. Felügyeli az ott folyó munkálatokat, amelyeket más cégek végeznek az épületben.
Remélem mihamarabb túljutunk e válságon és minden zavartalanul folytatódhat tovább.Levéltár igazgatóként hogyan éli meg ezt az időszakot, mivel telnek a napjai az önkéntes karanténban?

Az internet világában minden lényeges dologhoz hozzáférek. Kiadványt szerkesztek, tanulmányt írok, aktív levelezést folytatok többekkel. Írásaim rendszeresen olvashatóak a helyi lapokban és a közösségi oldalon. 
Hallgatom és nézem a napi rémhíreket és reménykedem, hogy mint minden rossznak, egyszer ennek is vége szakad! Elvégre minden jó, ha a vége jó!   Szerkesztette: Csobay Dániel
Fotók: Csobay Dániel fotográfus


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése