2020. május 12., kedd

Milyen lesz ezután? - Bede- Fazekas Csaba gondolatai

A 86 éves Bede-Fazekas Csaba, Kossuth-díjas operaénekes, színész, érdemes- és kiváló művész, a Győri Nemzeti Színház örökös tagja is megosztotta velünk gondolatait az önkéntes karanténból.


"Rendhagyó időket élünk. Ki így, ki úgy viseli e nehéz idők problémáit, életkortól, vérmérséklettől, esetleg világnézettől függően. De akármilyen nehéz is, be kell vallanunk van ebben valami jó is. Megálltunk egy pillanatra. Van lehetőségünk rendet tenni nemcsak használati tárgyainkban, de gondolatainkban is. Hogyan tovább!?

Abban sokan egyetértünk, hogy változás lesz, ha helyre is áll a rend, már nem lesz olyan, mint volt. De milyen lesz? Ez a kérdés. Remélem jobb.

Hosszú életem során sok mindent megéltem már, de ilyen még nem volt. Bár ’56 abban hasonlított a mostanihoz, hogy az együttérzés, a segítőkészség, a humánum ugyanúgy felszínre került, de vajon meddig tart ez? Meddig lesz ez így? Mindig csak a bajban?

E rövid idő alatt is mennyit változott a világ, a természet. A televízióban is látjuk, de vidéki ismerőseim is mesélik, még az állatok viselkedése is megváltozott. Fentről készült képek mutatják a légkör, a vizek is tisztábbak lettek. Tehát vannak pozitív jelek, amik azt mutatják, igenis tudunk változtatni, ha kell, hogy bolygónk továbbra is élhető, vagy még élhetőbb legyen – rajtunk múlik!

Egyébként jól vagyunk, egészségesek és bizakodóak, de be is tartunk minden óvintézkedést. Aki nem rest, az soha nem unatkozik, vagy tétlenkedik. Rengeteg könyv van, amit nemcsak, hogy lehet, de el is kellene olvasni. Eddig kevés idő volt rá, most van. Nincs mire hivatkozni. De a TV, rádió, számítógép, keresztrejtvény is segít az idő kellemes eltöltésében és hát a ház körül is van mindig mit tenni, úgyhogy nem unatkozunk. 
Egyelőre hiányt sem szenvedünk semmiben, barátaink is segítenek, ha kell, Silló István karnagyúr például ahányszor bevásárolni megy, mindig megkérdezi, van-e szükségünk valamire. Dukavits Kinga barátunk szintén, ha nagybevásárlásra megy, mindig érdeklődik, mire van szükségünk. Feleségem testvérei is mindenben segítségünkre vannak, tehát panaszra nincs ok és optimista vagyok a jövőt illetően is.

Mindenkinek jó egészséget, kitartást és derűlátást kívánva, szeretettel, Bede-Fazekas Csaba."


Jó egészséget kívánok Művész úr! 


Szerkesztette: Csobay Dániel
Fotó: Győri Nemzeti Színház - Fehér Alexandra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése