2021. február 1., hétfő

A Magyar Delfinre emlékezünk

Nem érte meg 90. születésnapját a győri uszoda, most azonban újjászületésére várnak a győriek.

 
    Forrás: Wikipédia

A győri medencés uszoda, melynek tervezője Hajós Alfréd volt, 1931. július 6-án nyílt meg a Mosoni-Duna és a Rába ölelésében fekvő, csodálatos panorámájú területen. Fekvése és technikai megoldása miatt is egyedülálló volt az országban és újdonság a városban. Az építkezés csupán 130 napig tartott és a győriek birtokba is vehették. Az idő eljárt felette, a mai igények már vízi élményparkok szolgáltatásait preferálják. Ennek az igénynek kíván megfelelni a most épülő új komplexum.

Mi győriek, azonban ezután is megemlékezhetünk elődjének neves tervezőjéről, Hajós Alfrédról, aki Guttmann Arnold néven 1878. február 1-én született Budapesten. Nevét nemcsak a magyar építészet, hanem a magyar sporttörténet nagykönyvébe is beírta, mint első olimpiai bajnokunk.

A „Magyar Delfin” kalandos élete során számos sportsikert ért el, építészként végzett.

Ő volt a magyar labdarúgó válogatott első szövetségi kapitánya, majd a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, sőt, FIFA-bíróként is tevékenykedett. Eközben, meghonosította a modern sportújságírást és az első sportlap, a Sport Világ az ő szerkesztésében jelent meg.

Mégsem a sportból élt. Pályája kezdetén Alpár Ignác, majd Lechner Ödön mellett dolgozott építészként, tőlük sajátította el a magyaros szecesszió stílusjegyeit.

Mielőtt 1930-ban megbízást kapott a győri uszoda tervezésére, már komoly tapasztalatot szerzett.

                                                   Forrás: moderngyor.com 

Már fiatalkorában megálmodta a budapesti margitszigeti uszodát. Amikor 1929-ben kiírták a tervpályázatot, az építész semmit sem bízott a véletlenre: két pályaművel is indult. Így történt, hogy a margitszigeti fedett uszoda pályázatán nemcsak az első, hanem a harmadik helyezést is Hajós Alfréd szerezte meg. Az építkezés rekordgyorsasággal zajlott, 1930. december 7-én a kormányzó már fel is avathatta a Sportuszodát.

Ezt követte a győri uszoda építése, a győriek örömére.

Középen a strand két medencéje (versenymedence és gyermekmedence) az öltözőépülettel, valamint a Cziráky emlékművel. Glück József fotója (a DRKPMK helyismereti gyűjteményéből, képszám: NM033_Gyor_Medences_uszoda)  Forrás: regigyor.hu

 Hajós Alfréd, az első magyar olimpiai bajnok 77 éves korában úgy halt meg Budapesten.

Hajós városnézéseinken, Naplemente-túráinkon azt is elmeséljük hogyan lett háromszoros olimpiai bajnok és milyen út vezetett az első olimpiai éremig.

 

 

Bízunk benne, hogy hamarosan találkozhatunk ezeken a programjainkon!

 

Szerkesztette: Csobay Dániel 

Fotók: Csobay Dániel fotográfus; regigyor.hu; Wikipédia; moderngyor.com   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése