2021. február 2., kedd

Gyertyaszentelő Boldogasszony Napja

Ma, azaz február 2-án ünnepeljük Gyertyaszentelő Boldogasszonyt. Ez a nap Mária tisztulásának napja, ,,Urunk bemutatásának ünnepe".Ezen a napon, amikor hagyományosan befejeződött a karácsonyi időszak, arra emlékezünk, amikor negyven nappal Jézus születése után, Szűz Mária bemutatta gyermekét a jeruzsálemi templomban.  

Számos hiedelem kapcsolódik ehhez a naphoz is. Általában azt gondolják, hogy ha február 2-án jó idő van, akkor későn tavaszodik. Ellenkező esetben a Mura-vidéken úgy tartották: Gyertyaszentelőkor, ha esik a hó, fúj a szél, nem sokáig tart a tél. 

A Drávaszögben a tél várható hosszát úgy jósolták meg, hogy gyertyát szúrtak a földbe. Úgy vélték, amilyen mélyen a sárba lehet a gyertyát dugni, olyan mélyen fog még megfagyni a föld. Közismert: „Ha fénylik gyertyaszentelő, az isiket szedd elő!” – azaz még fűteni kell.

Az időjárással összefüggésben pedig a várható termésre is jósoltak. Például a szlavóniai magyarok ezen a napon esőt vártak a jó termés reményében. A Bács megyei Topolyán úgy tartották, hogy minél hosszabb jégcsapok lógnak e napon az ereszről, annál hosszabb kukoricacsövek teremnek majd. Jászdózsán úgy mondták: „Ha gyertyaszentelő fényes, akkor szűk termés lesz!”

A mezőgazdaságban korábban jelentős szerepet töltött be ez a nap, hiszen ezen a napon kezdték el szolgálatukat a béresek és a cselédlányok. A keleti-egyház ezt a találkozás ünnepének nevezi, amikor Simeon és Anna találkozik a templomban Máriával, Józseffel és gyermekükkel. Simeon ölébe veszi a gyermeket és megénekli a világosságot, amely ebben a gyermekben ragyogott fel világunk számára. 

1997-ben Boldog II. János Pál pápa a Szerzetesek Világnapjává nyilvánította ezt a napot. 

Ha tehetjük, gyújtsunk meg egy gyertyát otthon ezen a napon, tegyük egy Mária-képünk vagy egy Mária-szobrunk elé. Hiszen Mária számunkra egy jelkép. Hordoznunk kell magunkban Máriához hasonlóan Jézus Krisztus világosságát. Általa világosabbá és emberibbé kell válnia ennek a világnak.

 

Forrás: Anselm Grün: Ünnepek és szokások;  felvidek.ma - Magyar néprajz VII.

Főkép: lampagyujtogato.hu

Kép: Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése