2021. március 6., szombat

Keresd a Nőt Győrben!


 

Keresd a Nőt Győrben címmel indít évről évre nőnapi tematikus városnéző sétát a GyereGyőrbe Tematikus városnézése csapata. (www.gyeregyorbe.hu) A séta azért vált kedveltté, mert egy "férfias" kereskedő-ipari-iskola városban a Nők emlékeit kutatja fel és mutatja be évszázadokra visszatekintve. Ezek azonban sokkal kisebb számban találhatóak meg városunk közterein, mint a jeles férfiakat dicsőítő emlékhelyek.

Mennyi  séta témája kapcsolódik férfiak történeteihez... Uralkodók, hadvezérek, kereskedők, politikusok, főpapok, szerzetesek, művészek, tudósok, gyárosok, építészek megannyi életrajzi vonatkozása, emléktábla, szobor utal arra, hogy milyen fontos szerepet töltöttek be városunk múltjában. Persze a legtöbb férfi mellett is ott állt az erős asszony. Gondoljunk csak városunk szülöttére, Meszlényi Teréziára vagy Kéry Ilonára például.

Vannak azonban olyan hölgyek is, bár nyugodtan mondhatjuk csupán néhányan, akik kiérdemelték, hogy utca, iskola névadói, emléktáblák főszereplői legyenek, képzőművészeti alkotásaik különleges értékű gyűjtemények darabjaivá váltak. Kovács Margit, Galgóczi Erzsébet, Ország Lili, Popper Vilma munkássága, neves színművésznőink (Blaha Lujza, Jászai Mari) győri kötődése, Máté Mária tragikus története a séta sokszínűségét igazolja.

A köztéri szobrokon is megjelenik itt-ott a nők alakja, akik az elmúlt évszázadok női sorsainak, a nők helyzetének hírmondói. Természetesen művészeinket is megihlette a szép nő ábrázolása. A Mosolygó Vénusz a klasszikus nőideál képét ábrázolja és számos Borsos Miklós és Kovács Margit alkotás témája is a nőalakok és a női szerepek ábrázolása.

Sétánk a XI. századtól a XX. századig mutatja be a női szerepek és szereplők színes történeteit. Minden korosztály találhat szívéhez közelálló vagy különösen tiszteletreméltó nőideált.

A várva várt 2021-es szezonnyitás témái közé ebben az évben is bekerülnek a nőkről szóló történetek. Fedezzük fel együtt városunk és az elmúlt évszázadok történeteit a nők történetein keresztül, hiszen ők is fontos szereplői Győr 750 évre visszatekintő történetének!  

Alig várjuk, hogy kitűzhessük a séta időpontját!

 

Fotók: Csobay Dániel fotográfus

Írta: Csobayné Pintér Éva idegenvezető

 Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése