2022. március 24., csütörtök

Emléktáblát avattak Győrben

Az M5 Művészeti Szalon és a Konok-Hetey Művészeti Alapítvány emléktáblát állított Konok Tamás (1930-2020) Kossuth-díjas festőművész, a Nemzet Művésze tiszteletére, március 24-én.

Az ünnepség, a művész ifjú korának otthont adó lakóházánál, Győrben, az Árpád út 14. alatt zajlott.
Avatóbeszédet mondott prof. dr. Rechnitzer János műgyűjtő. Az ünnepségen részt vett a művész özvegye, Konok Mariann és egy jó barátja is. 

 

Az elhelyezés Rosta Csaba építész aktív közreműködéssel valósult meg, a kivitelést Radek József nyomdász vállalkozó támogatta.

A táblát a Konok Tamás műve alapján Horváth Ákos grafikus művész tervezte.

Csodálatos hegedűmuzsikával lepte meg a közönséget Kovács Ferenc.


A táblaavatót követően, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont, Regionális Kutatások Intézete Nyugat-magyarországi Tudományos Osztály épületében, szakmai program keretében emlékeztek Konok Tamás munkásságára, ahol egy minikiállítást is megtekinthettek a résztvevők Konok Tamás műveiből.                                            

Rövid előadással és a művész özvegye támogatásával, diavetítéses emlékezést tartottak a festőművész fiatalkoráról, részletet láthattak a róla készült riportfilmből. Győri éveiről N. Mészáros Júlia művészettörténész mesélt. Rosta Csaba építész pedig Konok-hatásokról számolt be.  


                                                               Kép forrása: internet

 

Szerkesztette: Csobay Dániel                                                                                                                      Az ünnepségről fotók: Csobay Dániel fotográfus 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése